20 Temmuz 2015 Pazartesi

Bir Numaralı Kadınlar Dedektiflik Bürosu

Arka Kapaktan :

Günlük hayatın içindeki heyecanları yeniden keşfetmenizi sağlayacak bir polisiye! Dikbaşlı kızlar, kayıp eşler, kadın peşindeki kocalar, arsız üçkağıtçılar ve büyücülük... Bir sorununuz varsa ve size kimse yardım edemiyorsa, Precious Ramotswe'yi ziyaret etmenin tam sırası demektir: Botswana'nın tek ve en iyi kadın dedektifi. Edebiyat dünyası birçok dedektif gördü. Onlar büyük metropollerin sevgisiz, umutsuz, yabancılaşmış savaşçılarıydı. Oysa Afrika'da Kgale Tepesi'nin eteğinde Bir Numaralı Kadınlar Dedektiflik Bürosu'nu açan Mma Ramotswe inadına sevgi, umut ve iyimserlik dolu bir kadın olarak yerini alıyor polisiye roman dünyasında. Henüz kirlenmemiş bir doğanın, henüz bozulmamış insanların başından geçen, henüz korkunç olmayan olayların içinde kadınca gülümsüyor bize. Dünyada hala gülümsemek için çok neden var dercesine... Polisiyeye farklı bir açıdan yaklaşan bu romanı seveceksiniz.



Bence...

İngiliz sömürgesinden çıkıp hürriyetini ilan etmiş bir Afrika ülkesinde yaşayan,  ülkesini ve ülkesinin insanlarını çok seven, tatlı mı tatlı, zeki mi zeki bir kadın bu defa karakterimiz. Hani tonton, tatlı-sert  kadınlar vardır ya. Bir bakışta her şeyi şıp diye anlayıp gerekirse cazgırlık etmeden akıllıca ettikleri bir kaç kelimeyle bütün düğümleri çözerler. İşte Mma Ramotswe de onlardan biri.

Başından kötü bir evlilik geçtikten sonra tekrar çok sevdiği babasının yanına dönen Precious, bu defa babasının ölümüyle tek başına kalıyor. Babasının son nefesinde kimseye muhtaç olmamak için bir iş kurması için bıraktığı mirası elden çıkarıp küçük bir büro kiralıyor.  Ve tabii ki bir de sekreter alıyor işe.  Büro envanterindeki kalemler oldukça kısa. Bir küçük beyaz minibüs, bir kaç masa sandalye, bir daktilo. Ancak envantere yazamadığı asıl varlığı zekası ve çalışkanlığı. Bürosunun adı Bir Numaralı Kadınlar Dedektiflik Bürosu. O Botswana'nın ilk ve tek kadın dedektifi.

Mma Ramotswe'nin en iyi arkadaşlarından birinin deyimiyle hayatları tamir etmesini anlatan küçük öykülerden oluşan kitap insanı bir solukta Afrika'ya götürüp getiriyor. Tombul kahramanımızla birlikte tıkır tıkır çözülen araştırmaları okumak keyif veriyor.

Sevgi dolu bir kadının öyküsünü okuyup bitirince üzülüp keşke daha uzun olsaydı diyor insan.
Ben izlemedim ama bu kitap daha önce HBO tarafından televizyona da uyarlanmış. En kısa zamanda hem devam kitabına hem de diziye el atmayı planlıyorum. :)

Hem yazar hem de kitap benden yıldızlı pekiyi aldı. Katmerli katmerli tavsiyedir efenim.
Bilginize :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder